In 2014  kreeg Paul te horen dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Daar ik van het geboortjeaar 1956 ben, was ik toen 58 jaar. Op een zaterdagmorgen, juni 2015, kreeg ik zin om te beginnen met schilderen als autodidact. Ik heb alles geprobeerd, van acryl, olie, aquarel... Sinds augustus 2017 ben ik begonnen met digitaal te schilderen en laat deze werken, indien nodig printen op dibond (aluminium). 

8 april 2017 artikel in Het Laatste Nieuws.

Hoe schilderen een hulp kan zijn om de ziekte van Parkinson onder controle te houden, ervaart Paul Destaercke. De Brakelse zwembadbeheerder begon midden vorig jaar te schilderen en heeft intussen al zo veel werken, dat hij er een expositie mee heeft opgebouwd. Nog tot eind deze maand zijn de schilderijen van Paul te bewonderen in de gemeentelijke bibliotheek.

Paul Destaercke is in Brakel vooral bekend als de beheerder van het gemeentelijk zwembad Poseidon. Drie jaar geleden kreeg Paul te horen dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.

”Dat was natuurlijk een schok, maar ik heb beslist om niet bij de pakken te blijven zitten”, vertelt Paul. Hij deed opzoekingswerk naar de ziekte. “Ik zocht een manier om tegen de ziekte te vechten. Een creatieve hobby beoefenen bleek een uitstekende remedie te zijn om Parkinson onder controle te houden”, leerde Paul.
 

Dopamine

De ziekte van Parkinson tast de hersencellen aan, die dopamine aanmaken, een stof die een rol speelt bij het doorgeven van signalen tussen zenuwcellen. Door creatief bezig te zijn, stimuleer je de aanmaak van dopamine. “Schilderen is daarenboven een uitstekende manier om je stress te bestrijden”, ondervindt Paul.

”Ik had al lang interesse voor schilderen. Maar tot dan was dat alleen het bewonderen van andermans werk. Ik ben een paar maanden bezig geweest met het experimenteren met allerlei technieken, voor ik echt aan de slag ging. Dat was in juni vorig jaar”, vertelt Paul.
 

Publieksprijs

Hij heeft ondertussen al de technieken met aquarel-, acryl- en olieverf onder de knie. Maar een eigen stijl heeft hij nog niet echt. “Ik ben nog volop bezig met het ontdekken van verschillende stijlen. De zee vormt wel een vaak weerkomend thema. Onder meer de ondergaande zon keert geregeld terug. Ik zie wel vooruitgang in mijn werken. Tijdens de ‘Week van de Amateurkunsten’ heb ik in Ronse al de derde publieksprijs gewonnen”, vertelt Paul trots.

Zelfvertrouwen

Hij heeft intussen alvast voldoende zelfvertrouwen én voldoende materiaal voor een eigen tentoonstelling. Die loopt in de gemeentelijke bibliotheek aan de Tirse in Brakel. De expositie is te zien tijdens de openingsuren van de bib tot het einde van deze maand. Paul laat zijn werken ook zien op de Facebookpagina